Life is what happens to you while you’re busy making other plans. ~ John Lennon

Ik kon het toch weer niet laten om een aantal plannen en goede voornemens te hebben voor dit nieuwe jaar. Al een aantal jaren probeer ik weer buitenshuis aan het werk te raken, maar dan gebeurt er telkens weer iets waardoor ik het thuis heel druk heb. Daarnaast neem ik altijd mezelf mee en ik ben nu eenmaal extreem prikkelgevoelig, waardoor ik snel extreem vermoeid ben. Zorgen voor mezelf is een dagtaak voor mij.

Daarom ga ik nu toch echt proberen om geen plannen meer te maken, maar elke dag heel mindful te leven. Leven in het moment en kijken wat er in dat moment nodig is. Ik heb altijd wel een aantal creatieve projecten die ik wil doen, maar wanneer die af moeten zijn is niet belangrijk. Daarnaast moeten er natuurlijk wel dingen gebeuren in het huishouden, dus die doe ik meestal meteen ‘s ochtends. Dan ben ik daar mooi af.

Er bestaat een theorie die de lepeltheorie wordt genoemd. Die gaat ervan uit dat mensen die last hebben van chronische vermoeidheid elke dag een vast aantal lepels hebben die staan voor je dagelijkse energiehoeveelheid. Stel ik heb 8 lepels per dag voor alles wat ik wil doen die dag. Dan gaat 1 lepel naar opstaan (vaak het moeilijkste moment van de dag) en aankleden, 1 lepel gaat naar boodschappen doen, 1 lepel gaat naar de wc schoonmaken, 1 lepel naar de was doen, 1 lepel naar werken in mijn journal, 1 lepel naar helpen bij mijn zoons huiswerk, 1 lepel naar een rondje wandelen, 1 lepel naar koken (dan ben ik meestal al heel moe) en de laatste lepel gaat naar douchen. Na het avondeten ben ik meestal zo moe dat ik even moet gaan liggen, oftewel ik ga mediteren :). Meestal val ik niet in slaap, dus dat gaat wel goed.

Het probleem is dat mijn geest niet evenredig meeloopt met mijn lichaam. Mijn lichaam is snel uitgeput, maar mijn geest raakt vrijwel nooit uitgeput. Ik zit altijd vol met ideeën en projecten die ik graag wil uitvoeren. Zoals je wel na kunt gaan, heb ik daar echter niet genoeg ‘lepels’ voor om alles te doen wat er in mijn hoofd omgaat. Dit frustreert mij zo enorm en maakt mij vaak somber.

Er zit echter niets anders op dan nu weer een stap terug te doen en de plannen om buitenshuis te gaan werken weer op de plank te schuiven. Ik wil er namelijk ook voor mijn familie zijn en dat kost me heel veel ‘lepels’. Het leven is nu eenmaal wat je overkomt als je andere plannen aan het maken bent…

Heb jij genoeg energie om alles te doen wat jij wilt doen in een dag? Laat het me hieronder weten!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *