Voor mij is compassie een moment van contact, geen eenrichtingsverkeer.

De laatste dagen dacht ik na over compassie, ofwel je echt inleven in een ander. Waarom heeft de één wel veel compassie en de ander niet? Wat is compassie nou eigenlijk? Ik kwam tot de conclusie dat compassie voor mij een moment van echt contact is tussen mij en de ander, niet alleen eenrichtingsverkeer van mijn kant.

Afgelopen week zocht ik contact met iemand uit mijn omgeving die door een moeilijke tijd gaat. Hoewel ik niet precies heb meegemaakt waar zij doorheen gaat, kon ik me wel inleven in haar en probeerde dit te delen met haar. Ik stuurde ook een zelfgemaakt kaartje, waar ik geen reactie op kreeg. Dan is voor mij het contactmoment niet compleet.

Ik stuur natuurlijk niet alleen een kaartje om daarna een bedankje te krijgen, maar ik wilde juist een soort conversatie op gang brengen. Om haar te kans te geven over haar situatie te vertellen, maar ook om zelf te vertellen dat ik ook tegen soortgelijke problemen aanloop.

Ik hoop dat mijn berichtje en kaart wat verlichting heeft geboden in haar dag, maar ik heb er wel moeite mee dat ze daarna geen contact heeft gezocht met mij. We kunnen elkaar toch steunen en gewoon zeggen: hé ja, dat is moeilijk, ik begrijp je en jij begrijpt mij. Het is zo makkelijk, maar waarom hebben niet meer mensen dan compassie? Ik kom er niet uit…

2 thoughts on “Compassie is een moment van contact”

  1. Mooi geschreven Geeske, de wereld zou zoveel mooier zijn als iedereen meer compassie zou hebben voor elkaar. Verder kijken dan alleen jezelf. Vanmorgen ben ik bij mijn moeder geweest in het verzorgingshuis waar ze nu woont, en daar zie je het ook. Mensen worden voorzien in hun ‘levensbehoeften’, eten, drinken, persoonlijke verzorging. Maar het mentale aspect, het sociale, daar wordt aan voorbij gegaan. En dat ligt niet perse aan de mensen die er werken maar vooral ook aan hoe we de maatschappij hebben ingericht. De focus ligt op geld en tijd. Hoe anders en zoveel mooier zou het kunnen zijn.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *