Met Yule vieren we de terugkeer van het Licht.

Vandaag is het de kortste dag van het jaar en deze dag wordt ook wel Yule of Midwinter genoemd. Op deze dag vieren we traditioneel de terugkeer van het licht in de duisternis. De meeste mensen vieren dit op 25 en 26 december tijdens Kerst. Het kind Jezus staat dan ook voor de terugkeer van het Licht.

Ik vier rond deze tijd altijd mijn verjaardag op 19 december en de kerstdagen natuurlijk met familie en vrienden. Dit jaar is het een beetje anders vanwege Corona. Afgelopen zaterdag werd ik 40 jaar en vierde ik het met mijn ouders. Dat was heel gezellig! De rest van de week komen er telkens druppelsgewijs een aantal mensen mijn verjaardag en kerst vieren. Ik vind het zo wel gezellig, omdat ik dan tijd en aandacht heb voor iedereen apart.

De traditionele kleuren van Yule of Kerst zijn groen en rood. Deze kleuren staan tegenover elkaar in het kleurenwiel en worden daarom wel als elkaars tegenpolen gezien. Toch gaan ze heel mooi samen. Groen staat voor de eeuwig groene bomen en planten die zelfs in de winter blad of naald hebben. Verder staat deze kleur voor de overvloed van Moeder Aarde en rijkdom. Ook staat groen voor de hartchakra en voor geven vanuit je hart. Rood staat aan de andere kant voor de wortelchakra en je veilig, warm en geborgen voelen in je eigen huis. Het staat ook voor je verbinding met je familie en met het verleden.

Dit jaar hebben we een kerstboom met groene en rode ballen. We hebben er nog aan gedacht om een kunstboom te kopen in verband met de duurzaamheid, maar we schrokken een beetje van de prijs. Misschien kunnen we net na kerst nog een kunstboom kopen, want het gaat me wel aan het hart dat we elk jaar zo’n prachtige boom weg moeten gooien.

Hoe vier jij Yule of Kerst jaar? Laat het me hieronder weten!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *