De Winter staat voor je schaduw en leegte.

We zijn in januari beland en voor mij voelt het nu pas echt als de winter. Hoewel de dagen alweer langer worden, voelt het nog steeds donker en leeg. Dit gevoel heb ik altijd als in januari. Het seizoen Winter staat symbolisch gezien dan ook voor je schaduw en leegte.

In het boek Seasonal Soul van Lauren Aletta staat dat je altijd in een cyclus zit die gaat van Winter naar Lente, Zomer en Herfst. Zij noemt dit een groeicyclus. Zo’n cyclus begint altijd met Winter: je voelt je onge├»nspireerd, lethargisch, moe, ontevreden en zelfs depressief. Ik herken dit heel erg, want ik heb altijd al heel wisselende stemmingen gehad.

Januari en de Winter vind ik de moeilijkste periode van het jaar. Ook omdat ik vroeger toen ik op de middelbare school zat elke dag alleen moest opstaan en voor mijn eigen ontbijt moest zorgen. Er was dan niemand op van mijn familie van 4 leden. Ik moest het allemaal zelf doen. Ik deed het, omdat ik nou eenmaal deed wat mijn ouders zeiden, maar nu, veel later, merk ik pas dat dat alleen opstaan een enorme impact op mij heeft gehad.

Deze week zijn mijn man en zoon weer begonnen met werk en school en hoewel ze nog steeds gezellig thuis zitten, heb ik datzelfde gevoel als dat ik vroeger had toen ik alleen in een donker en koud huis zat te ontbijten.

Gelukkig weet ik nu dat na de Winter ook weer Lente aan zal breken, zowel letterlijk als figuurlijk. Ik voel me nu even ongeïnspireerd en somber, maar dat kan zomaar morgen over zijn. Ik ken mezelf inmiddels en weet dat er meestal een enorm creatieve periode aanbreekt na de donkerte van de Winter.

Herken jij het gevoel van Winter ook? Laat het me hieronder weten!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *