Dit is hoe ik Samhain of Halloween vier met mijn gezin.

Vandaag is het Samhain of Halloween. Dit feest wordt van oudsher gevierd als een soort oud en nieuw. Vroeger werd de oogst van o.a. pompoenen gevierd en werden de voorouders geëerd en herdacht. Tegenwoordig wordt het vooral in Amerika gevierd als Halloween met snoep, uitgeholde pompoenen en verkleedkleren.

Toen mijn zoon nog maar heel jong was, was hij helemaal geobsedeerd door skeletten, bloed en de dood. Waarom? We hebben nog steeds geen idee, hij ook niet. Omdat hij toen steeds maar skeletten tekende en het erover had heb ik toen ingevoerd dat we elk jaar Halloween vieren.

Wij vieren het altijd met een pompoen (we hebben er één keer eentje uitgehold), Halloween snoepjes en een spannende film. Het begon met het kijken van alle Tim Burton films (the Nightmare before Christmas is onze favoriet), maar nu zoeken we ieder jaar een geschikte film uit die ook niet té eng is.

Gisteren hebben we snoepjes gehaald bij de Hema en hebben we Little Evil gekeken op Netflix. Deze film had een mooie boodschap. Het gaat over een kind dat door de duivel bezeten is, maar soms ook lief en normaal kan doen. De essentie van de film was dat je als ouder zelf kiest door je liefde te geven welke keuzes en gedrag je kind maakt. Benadruk je zijn ‘stoute’ gedrag of zie je ook het goede in je kind en blijf je van hem/haar houden wat er ook gebeurt? Wij vonden het een mooie film.

Gisteren maakte ik ook een grote pan pompoensoep. Elke vrijdag maak ik een pan soep waar we dan 2 dagen van kunnen eten. Vandaag hebben we dus ook nog een lekker kop. Ik heb dit recept aangepast van een Mexicaanse stoofschotel naar een soep. Wij vinden het zo het lekkerste.

Recept voor ongeveer 1,5 l Mexicaanse Pompoensoep:

 • 1 (fles)pompoen
 • 1 paprika
 • 1 blikje gepelde tomaten
 • 1 blikje kidneybonen
 • 1 grote ui
 • 1 à 2 tenen knoflook
 • paprikapoeder
 • komijnpoeder
 • chilipoeder naar smaak
 • 1 à 2 (groente)bouillonblokjes
 • 1 liter water
 • staafmixer
 • grote soeppan

Snij de pompoen in kleine blokjes, snij de paprika, ui en knoflook klein. Bak de ui en knoflook even aan in een grote soeppan. Laat 1 liter water koken in een waterkoker. Als de ui wat glazig is, gooi de pompoenblokjes, paprika en gepelde tomaten in de pan en laat even bakken. Als het water kookt, gooi dan eerst 1 of 2 bouillonblokjes in de pan en giet daarna het water erop. Voeg paprika- en komijnpoeder naar smaak toe. Breng de soep aan de kook en laat het dan ongeveer 20 à 25 minuten koken. Pureer daarna de soep met een staafmixer. Voeg daarna de uitgelekte kidneybonen toe. Even roeren en je soep is klaar! Ik zet altijd chilipoeder op tafel, zodat iedereen er wat van in zijn soepkom kan doen. Handig voor als er ook kinderen mee-eten of anderen die niet van pittig houden. Eet smakelijk!

Deze Samhain denk ik ook extra aan mijn Opa en Oma, omdat wij nu in het dorp wonen waar zij woonden toen ik jong was. Ik voel ze heel dichtbij en dat is fijn. Ik heb verder geen behoefte aan rituelen om ze te herdenken. Gewoon die band voelen is voor mij voldoende.

Vier jij ook Samhain/Halloween? Zo ja, hoe dan? Laat het me hieronder weten!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *