Wat zijn chakra’s en waarom zijn ze belangrijk?

Heb je wel eens van chakra’s gehoord? Voor de kleurentherapie zijn ze heel belangrijk. Chakra’s zijn volgens de oude Indiase leer energiecentra in je lichaam die verbonden zijn met bepaalde klieren en organen. Chakra’s zijn gevoelig voor alle energie, dat wil zeggen (gekleurd) licht, geluid, gevoelens en zelfs gedachten die je over jezelf hebt. Elke chakra is verbonden met een bepaald deel van je lichaam en heeft zijn eigen symbolische betekenis en kleur. Er zijn 7 chakra’s te beginnen met:

1e Chakra ~ Wortelchakra ~ Rood ~ ‘Ik ben’

Deze chakra is verbonden met de plek rond je staartbotje en bekkenbodem en heeft de kleur rood. Als je wortelchakra in balans is voel je je veilig en geaard. Deze chakra regelt je basisbehoeften zoals voeding en bescherming. Edelstenen die bij deze chakra passen zijn rood of zwart zoals jaspis, hematiet of granaat.

2e Chakra ~ Sacraal Chakra ~ Oranje ~ ‘Ik voel’

Deze chakra is verbonden met je genitaliën en je baarmoeder als je een vrouw bent. De kleur die erbij hoort is oranje. Als je sacraal chakra in balans is voel je je verbonden met anderen, geniet je van het leven en voel je je creatief. Deze chakra regelt je emoties en zintuigen. Edelstenen die bij de sacraal chakra horen zijn carneool, maansteen of zonnesteen.

3e Chakra ~ Zonnevlechtchakra ~ Geel ~ ‘Ik wil’

Deze chakra is verbonden met de plek net boven je navel en is geel. Als je zonnevlechtchakra in balans is weet je wat je wilt en heb je vertrouwen in jezelf. Deze chakra regelt hoe jij je voelt over jezelf. Edelstenen die bij de zonnevlechtchakra horen zijn citrien, tijgeroog of rutielkwarts.

4e Chakra ~ Hartchakra ~ Groen ~ ‘Ik heb lief’

Deze chakra is verbonden met je hart en is groen. Als je hartchakra in balans is voel je je verbonden met de mensen om je heen en is geven en nemen in balans. Deze chakra regelt je positieve gevoelens over jezelf, anderen en de wereld om je heen, zoals liefde, compassie en vriendelijkheid. Edelstenen die bij deze chakra horen zijn groen of roze zoals aventurijn, rozenkwarts of mosagaat.

5e Chakra ~ Keelchakra ~ Turquoise ~ ‘Ik spreek’

Deze chakra is verbonden met je keel en is turquoise. Als je keelchakra in balans is spreek je je goed uit en ben je authentiek in hoe je je gedraagt en uit. Deze chakra regelt je zelfexpressie en creativiteit. Edelstenen die bij deze chakra horen zijn aquamarijn, turkoois en chrysacolla.

6e Chakra ~ Voorhoofdschakra ~ Indigo ~ ‘Ik zie’

Deze chakra is verbonden met je derde oog, oftewel de plek tussen je ogen op je voorhoofd. De kleur die erbij hoort is indigoblauw. Als deze chakra in balans is kun je goed plannen maken en zie je helder voor je wat goed is voor jou en je leven. Deze chakra regelt je verbeeldingskracht en je intuïtie. Edelstenen die bij deze chakra horen zijn sodaliet, lapis lazuli en azuriet.

7e Chakra ~ Kruinchakra ~ Paars ~ ‘Ik weet’

Deze chakra is verbonden met je kruin en is paars. Als je kruinchakra in balans is heb je een ‘lijntje met boven’ en weet je dat je je intuïtie kunt vertrouwen. Deze chakra regelt je geloof in het feit dat er meer is dan de wereld die we kunnen zien. Edelstenen die horen bij deze chakra zijn paars of doorzichtig zoals amethist, bergkristal en fluoriet.

De chakra’s zijn dus verbonden met de bovengenoemde kleuren. Heb je een hekel aan een bepaalde kleur? Dan zou het goed kunnen dat je ook moeite hebt met datgene wat die bepaalde chakra regelt. Als je je een tijdje meer gaat concentreren op de kleur waar je zo’n hekel aan hebt en probeert de positieve kanten ervan te zien, kan het zomaar zijn dat het ook beter gaat met datgene wat die bepaalde kleur/chakra regelt. In de komende blogs zal ik dieper ingaan op elke chakra en tips geven hoe je deze stimuleert.

Had jij wel eens van chakra’s gehoord? Laat het me hieronder weten!

Tip! Met het Colour Journal stimuleer jij al je chakra’s en leer je hoe de kleuren van de regenboog invloed hebben op jouw gemoed. Je vindt ‘m in mijn Etsyshop.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *