Je staat op dit moment voor een heel belangrijke keuze.

We voelen het allemaal nu: we zijn het zat! We willen weer naar het terras, knuffelen met onze familie en vrienden en eens in het echt kleding passen. Iedereen heeft het helemaal gehad met de lockdown! En helaas ziet het ernaar uit dat deze situatie nog wel even gaat voortduren. Wat doen we dan? Zoals ik het zie, sta je nu voor een hele belangrijke keuze en dat is: hoe ga je hiermee om? We kunnen niet besluiten onze winkels en horeca lekker toch open te gooien, maar welke mogelijkheden hebben we dan wel?

Pantone, wereldwijd het meest toonaangevende kleureninstituut, heeft voor het jaar 2021 de kleuren Ultimate Grey (grijs) en Illuminating (geel) uitgeroepen tot de kleuren van dit jaar. Ik volg Pantone elk jaar, omdat ik het interessant vindt om te kijken wat die kleuren over ons zullen zeggen in het nieuwe jaar. Nu vond ik deze 2 kleuren totaal niet bij elkaar passen, maar nu snap ik het wel.

We staan voor de keuze grijs of geel? Saaiheid, beperkingen en algehele middelmatigheid of vreugde, saamhorigheid en vooral je eigen geluk maken? Jij hebt het zelf in de hand, ook al lijkt dat misschien niet zo. Kies je ervoor om in je angst voor het virus en de beperkingen te blijven zitten? Of kies je ervoor om binnen de beperkingen de mogelijkheden te zoeken? Baal je er gigantisch van dat je niets kunt of bedenk je hoe je zelf een ‘terraservaring’ kunt creĆ«ren met een thermoskannetje koffie in het park?

Ik weet wel wat ik kies! Ik heb sowieso weinig last gehad van de beperkingen om eerlijk te zijn. Ik ben heel dankbaar dat wij nog inkomen hebben en dat ik mijn gezin fijn om me heen heb. Ik heb ervan genoten mijn zoon te helpen met zijn huiswerk. Ik heb het buiten wandelen weer helemaal ontdekt en vermaak me binnenshuis uitstekend met mezelf met allerlei creatieve hobby’s.

Ja maar, zul je zeggen, ik ben mijn baan/huis/familielid kwijtgeraakt, dan kan ik toch niet blij zijn? Dat hoeft ook niet. Als je het nu moeilijk hebt, mag je daar best van balen. Dat is normaal en logisch. Maar bedenk dan ook dat er hoop is. Dat je binnen de beperkingen ook kleine hoekjes geluk kunt vinden in de kleinste dingen. Samen met je gezin een spelletje doen, lekker schaatsen of juist in de eerste lentezon wandelen. Je kunt er zelf wat van maken.

Ze kunnen mij allerlei beperkingen opleggen van buitenaf, maar hoe ik me vanbinnen voel is aan mij. Dat bepaalt niemand anders voor mij. En dat is een vrijheid die ik zelf zwaar bevochten heb door periodes van diepe depressie heen. Ik weet dat ik mezelf weer omhoog kan trekken hoe donker de ‘winter’ ook wordt en dat komt door hoop. Hoop op een betere wereld en de terugkomst van de ‘lente’. Ik weet zeker dat die voor jou ook weer aanbreekt, je hoeft er alleen maar op te hopen, want het leven gaat altijd in ups en downs. We zitten nu in een down, maar die up komt eraan!

Dus wat kies jij: grijs of geel? Geef je stem hieronder aan!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *