Leer alle regels, zodat je ze kunt breken als een kunstenaar!

Pablo Picasso zei het al: leer alle regels, zodat je ze kunt breken als een kunstenaar! In mijn jonge leven was ik een perfectionist en wilde ik alle regels precies naleven. Daar was ik echt heel goed in. Maar hoe ouder ik werd, hoe meer regels er kwamen en hoe meer verantwoordelijkheden ik kreeg. Totdat ik me op een dag realiseerde dat er nooit een einde zou komen aan de regels en ik dus nooit de perfectie zou bereiken.

Ook realiseerde ik me dat ik totaal niet gelukkig was, ook al volgde ik alle regels. Sterker nog, hoe perfecter ik me probeerde te gedragen, hoe ongelukkiger is me voelde. Dit kon natuurlijk nooit lang goed gaan en ik stortte dan ook in toen ik nog maar 27 jaar was. Ik zegde mijn baan op en besloot dat ik terug wilde naar hoe ik me vroeger voelde: vrij, creatief en gelukkig.

Nu 13 jaar later leef ik heel anders en spelen regels een veel bescheidener rol. Natuurlijk heb ik nog steeds verantwoordelijkheden – ik zorg voor mijn gezin en het huishouden – maar over het algemeen voel ik me vrij om te doen wat ik graag doe. Ik word ‘s ochtends wakker en bedenk dan: wat wil ik vandaag creëren? Ik wil elke dag niet alleen meer ontspanning, meer liefde en meer verbinding creëren, maar ik wil ook kunst, cursussen en social media posts creëren die het gevoel overbrengen van vrij, creatief en gelukkig zijn.

Elke keer als ik mezelf weer vast probeer te leggen volgens andermans regels, voel ik me weer opgesloten. Zo heb ik me 3 weken geleden ingeschreven bij de Kamer van Koophandel en dan moet je opgeven wat je precies doet. Dat vind ik dus een moeilijke vraag, want tja, als elke dag zo verschillend is, wat doe ik dan precies? Ik was niet tevreden met de omschrijving die ik gegeven had op de dag dat ik me inschreef, want het voelde als een momentopname, niet een duidelijke omschrijving van wat ik dagelijks doe.

Want wat ik doe, verschilt zoveel van dag tot dag. Dat is hoe ik het graag zie: ik doe elke dag wat mijn hart me ingeeft. De ene dag neem ik een cursus op, de andere dag maak ik kunst, nog een andere dag geef ik les. Hoe omschrijf je zoiets in één zin? Lastig. Daarom vind ik het ook zo vervelend als mensen vragen: En wat doe jij? Nou ja, vanalles dus!

Ik heb mijn omschrijving bij de Kamer van Koophandel nu maar veranderd in ‘Mixed Media Kunstenares zijn en Creatieve Workshops geven’. Dat geeft me iets meer lucht en vrijheid. Dat is waar ik al mijn hele leven naar op zoek ben en waar ik me goed bij voel. Elke dag is anders en brengt zijn eigen inspiratie met zich mee. Daar hoef ik zelf geen label op te plakken, hoewel anderen dat wel fijn vinden.

Hoe is dat bij jou? Kun jij een eenduidig antwoord geven op de vraag ‘Wat doe jij?’? Laat het me hieronder weten!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *